Stichting Schoolkinderopvang 2 EAT & PLAY

Overblijftips

Overblijftips

crocodile sandwich sausage and cucumber

Overblijven: Tongstrelende twaalfuurtjes

Twaalf uur! De boeken gaan dicht, de broodtrommeltjes open. En wat stoppen we daarin? Suggesties en lekkere hapjes voor de lunch. Overblijfkrachten zijn er vooral om de rust en gezelligheid tijdens het overblijven te garanderen. Daarnaast zullen ze er altijd op toezien dat een kind in elk geval één boterham naar binnen werkt. Verder mogen de kinderen zelf bepalen hoeveel ze willen eten. Geef niet teveel mee, vooral kleuters hebben daar geen trek in of ze raken in tijdnood.

Hoeveel boterhammen ‘moet’ een kind eten tussen de middag? Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding adviseert voor kinderen van 4 tot 6 jaar minimaal één boterham tot drie á vier stuks voor de echte hongerlap. Kinderen van 7 tot 10 jaar kunnen twee tot vijf boterhammen aan, vanaf 11 jaar geldt een quotum van één tot liefst zeven á acht sneetjes. Natuurlijk mag er naar hartenlust gevarieerd worden met allerhande bolletjes en broodsoorten. De ervaring leert echter dat gewoon bruinbrood vaak de dagelijkse kost is.

Toch zijn er ook voor ouders die zweren bij volkorenbrood. Er zijn genoeg lekkere en leuke alternatieven te bedenken om het overblijftrommeltje extra op te vrolijken. Of de lunch thuis natuurlijk.

IMG_9523 IMG_9479 IMG_9490 IMG_9512

Let op vet

Een dun laagje margarine op brood is aan te bevelen, want dat soort vetten heeft een kind echt wel nodig. Dat zijn trouwens ook geen dikmakers. (Teveel) vet beleg is dat wel. Het is dan ook niet noodzakelijk om elke boterham ‘gezond’ te beleggen met kaas of vleeswaren. Zeker met vettere soorten als cervelaat, boterhammenworst of extra belegen kaas mag best zuinig worden omgesprongen. Per dag heeft een kind slechts 10–20 gram kaas nodig (is een halve tot één plak) en 10-15 gram vleeswaren. Smeerleverworst, smeerkaas en pindakaas zijn altijd goed. Zoet beleg als jam, honing, chocopasta of appelstroop mag best en is een lekkere aanvulling. Of denk eens aan een hard gekookt eitje, een omelet of plakjes fruit.

Fruitig beleg

Appels, banaan, aardbeien en zelfs peer smaken heerlijk op brood. Geef de boterhammen dan bij voorkeur onbelegd, maar wel alvast in vieren gesneden mee. De vruchten gaan geschild, gewassen en voorgesneden in een apart plastic bakje. Dat houdt het fruit fris, het brood wordt niet klef en het kind kan ter plekke zijn boterham zelf ‘vers’ beleggen. Besprenkelen met citroensap voorkomt het bruin worden van appel en banaan. Niet elk kind is er dol op, maar radijsjes, tomaat en komkommer kunnen ook een lekkere afwisseling zijn, en op dezelfde manier worden meegenomen.

IMG_9500 IMG_9484 IMG_9483

Dubbele bammen

Als een kind genoeg heeft aan één of twee sneetjes, mogen die natuurlijk best verschillend belegd worden. Maar als er met gemak vier boterhammen of meer worden weggewerkt, ligt het anders. Dubbele boterhammen zijn dan een betere oplossing. Dat voorkomt een overdosis aan vet en suiker van al die kaas, worst of jam.

Onderzoek

Volgens onderzoek van de Nederlandse Hartstichting in 1997 eten basisschoolleerlingen dagelijks gemiddeld 4,5 boterhammen. Vlees, kaas, hagelslag, sandwichspread, chocopasta en pindakaas zijn als beleg het meest favoriet. Daarnaast eten ze gemiddeld één stuk fruit per dag.

Fruit als toetje voor de tanden

Het is goed voor het gebit om als toetje na het brood een stuk fruit te eten waar stevig op gekauwd moet worden. Een appel of zo. Tot slot nog wat drinken en de eerste etensrestjes zijn alvast weer weg. Veel kinderen hebben nu eenmaal geen tijd of gelegenheid om tussen de middag hun tanden te poetsen.

Trommel of zakje?

Brood dat in een plastic zakje of aluminiumfolie wordt verpakt, kan in een tas de meest rare vormen aannemen. Het komt vaak gedeukt, samengeperst en plakkerig tevoorschijn. Wie zet daar nou graag zijn tanden in. Een broodtrommeltje is dus altijd handiger. Zeker als zoet en hartig daarin gescheiden worden, zodat het beleg niet door elkaar loopt. Knutsel bijvoorbeeld zelf van een stukje karton of plastic een ‘tussenwandje’. Of verpak het hartige gedeelte in folie, vetvrij papier of een leuk servetje.

Ook zacht fruit (zoals een banaan, druiven, kiwi, perzik) oogt een stuk prettiger als het apart verpakt is. En wel eens de rampzalige gevolgen van een geplette tomaat in een rugzak gezien?

Ingevroren

Brood ingevroren en vergeten te ontdooien? Geen probleem. Gewoon beleggen en inpakken. Tegen de middagpauze zijn de boterhammen allang ontdooid. Extra voordeel: het beleg blijft lekker fris.

Smaakmakertjes

Lastige eter of hardnekkige overblijfweigeraar? Tijd voor de trukendoos. Misschien helpt het om de lunch eens ludiek verpakt mee te geven. In ieder geval zijn kinderen erg gevoelig voor grappige extraatjes. Stop bijvoorbeeld een keer een leuk rietje in de rugzak. Een fel kleurtje is al prachtig, maar een ‘feestriet’ is natuurlijk helemaal een klapper.

Leuke servetjes doen het ook altijd goed. Zeker als er gekke of kribbige fruit- en groentenbeesten op staan. De schil van een mandarijn of een banaan kunt u opvrolijken met een gezichtje, getekend met een watervaste stift. En een klein lief briefje in de broodtrommel kan ook helpen om de lange dag te overbruggen.

Melk of sap?

Eigenlijk mag alles. Wel raadt het Voorlichtingsbureau voor de Voeding twee á drie glazen melk per dag aan, en dan is de lunch natuurlijk een goed moment. Karnemelk of yoghurt is ook prima. Andere alternatieven zijn bekers vers vruchtensap. U kunt zelf melk of water met siroop aanlengen (zo houdt u tevens het zoetgehalte onder controle).

Afraders

Geef altijd beleg mee dat er na een paar uur nog steeds aantrekkelijk uitziet, en niet verkleurt (paté) of het brood zacht maakt. Hagelslag, vlokken of vruchtenhagel worden er vaak niet mooier op. En die heerlijke boterham met eiersalade is na een paar uur getransformeerd in een kleffe hap.

IMG_9507 IMG_9499 IMG_9501 IMG_9506

Boterhammen waar ook een blaadje sla is tussengevoegd zorgen dat het broodje niet zo droog wordt en waarschijnlijk met meer smaak door uw kind wordt gegeten

 

Geschild fruit en/of komkommer verpakt in folie vinden veel kinderen erg lekker.

 

Voor het meegeven van drinken zijn leuke kleine thermosflesjes in de handel die het drinken alnaar gelang de wens, warm of koud houden!IMG_9492Basis CMYK             IMG_0236